Tips voor het kopen van een 2de hands auto

2de hands auto kopen - waarop letten

Het ​kopen van een tweedehands auto ⁣kan een slimme keuze zijn. Het biedt ‍een betaalbaar alternatief en stelt je ⁣in staat om een voertuig te bezitten zonder de hoge kosten van een gloednieuw exemplaar. Echter, het is belangrijk om zorgvuldig te⁢ werk te​ gaan‌ en de juiste beslissingen te nemen om eventuele teleurstellingen en onnodige kosten te voorkomen. In dit ⁣artikel delen⁣ we enkele handige tips ⁤om je te helpen bij het kopen van een‌ tweedehands auto. Of je nu een ervaren autokoper bent of voor ‌het eerst een tweedehands auto ⁢overweegt, deze tips zullen⁤ je op weg helpen naar een succesvolle aankoop.

Waar moet je op letten bij het⁤ kopen van een tweedehands auto

Het kopen ‌van een tweedehands auto kan een spannende maar ook stressvolle ervaring zijn. Om ervoor‍ te zorgen dat je de juiste keuze maakt, zijn er een ​aantal zaken waar je op⁢ moet letten. Ten eerste is ‍het belangrijk om de onderhoudshistorie van de auto te controleren. Vraag de verkoper naar het onderhoudsboekje en kijk of alle beurten zijn uitgevoerd volgens het schema‌ van de fabrikant. Daarnaast is het verstandig om een onafhankelijke ​keuring uit te laten voeren door bijvoorbeeld de ANWB of een andere erkende keuringsinstantie.

Een tweede punt om op te letten is de⁣ kilometerstand. Een auto met een lage kilometerstand is over het algemeen aantrekkelijker, maar let op​ dat er geen sprake is van terugdraaien van de teller. Controleer het interieur en exterieur van ⁢de auto op slijtage en eventuele schade. Maak ⁢altijd‍ een proefrit om te voelen hoe de auto rijdt en of er geen rare geluiden⁣ of trillingen zijn. Hieronder een handige checklist:

 • Controleer de onderhoudshistorie
 • Laat een onafhankelijke keuring‍ uitvoeren
 • Check de kilometerstand
 • Inspecteer het interieur‌ en⁣ exterieur op slijtage⁢ en schade
 • Maak een proefrit

2de hands auto kopen

De voordelen van het kopen van een occasions

Een⁣ van de grootste voordelen​ van het kopen van ⁢een tweedehands auto is de⁤ prijs. Nieuwe ⁣auto’s verliezen een significant deel van hun waarde zodra ze de showroom verlaten, terwijl occasions deze grote afschrijving al hebben doorgemaakt. Dit betekent dat je voor een​ lagere ‍prijs een auto kunt kopen die nog steeds in goede staat verkeert. Bovendien zijn ​de verzekeringspremies voor tweedehands auto’s ⁤vaak‌ lager,⁤ wat kan resulteren in verdere besparingen.

Daarnaast is er​ een ruim aanbod aan tweedehands auto’s beschikbaar, ⁤waardoor je meer keuze hebt⁢ en de ​kans groter is dat je een auto vindt ​die aan al je wensen en eisen voldoet. Hieronder zie je een tabel met een vergelijking van ‍enkele populaire occasions op basis‌ van prijs, kilometerstand en ​bouwjaar:

Automerk Prijs Kilometerstand Bouwjaar
Volkswagen Golf €12.500 75.000 km 2015
Ford Focus €10.000 85.000 km 2014
Toyota Yaris €8.000 65.000 km 2016
 • Financieel voordeliger: lagere aanschafprijs en verzekeringspremies
 • Ruim aanbod: meer kans op het vinden van de perfecte auto

Kies voor een betrouwbaar automerk

Een van de slimste keuzes die je kunt maken bij het kopen van een tweedehands auto is het kiezen voor een betrouwbaar automerk. Hoewel de initiële kosten voor een dergelijk merk misschien iets hoger kunnen zijn, betaalt deze investering zich op de lange termijn ruimschoots terug. Betrouwbare automerken staan bekend om hun duurzaamheid en betrouwbaarheid, waardoor je minder vaak te maken krijgt met onverwachte reparaties en onderhoud.

Bij betrouwbare automerken zoals Toyota, is de kans groter dat de auto langer in topconditie blijft, wat resulteert in een langere levensduur van je aankoop. Dit betekent niet alleen meer rijplezier, maar ook een betere waardebehoud. Mocht je in de toekomst besluiten om de auto te verkopen, dan kan een goed onderhouden auto van een betrouwbaar merk een hogere doorverkoopwaarde hebben.

Bovendien geven veel betrouwbare merken een uitgebreidere garantie, zelfs op hun tweedehands modellen. Dit geeft een extra laag zekerheid en kan helpen bij het verminderen van toekomstige kosten voor reparaties.

Het is dus verstandig om, naast de prijs en de uiterlijke staat van de auto, ook de reputatie van het automerk te overwegen bij het maken van je keuze. Door te kiezen voor een betrouwbaar merk, investeer je in kwaliteit, zekerheid, en plezier voor de lange termijn.

Het belang⁣ van een proefrit maken

Een van de belangrijkste stappen bij het kopen van een ‌tweedehands⁣ auto is het maken van een proefrit. Dit geeft je de kans om te voelen hoe de auto rijdt en of er eventuele problemen⁤ zijn die je niet zou kunnen opmerken door alleen naar de ⁤auto te kijken. Tijdens de proefrit kun je ⁣letten ‌op zaken als het comfort van de stoelen, het geluid van⁢ de motor en de responsiviteit van ⁤het stuur en de remmen.

Hier ‌zijn enkele tips om in gedachten te‌ houden‍ tijdens een proefrit:

 • Plan je route van tevoren. Zorg ervoor ‌dat je zowel‍ stadsverkeer als de snelweg meepakt.
 • Luister ​naar ongewone‌ geluiden van de motor of de onderkant van de auto.
 • Voel hoe de auto optrekt, remt ‍en bochten neemt.
 • Controleer alle functies van de ⁣auto, zoals airconditioning, ramen, en⁣ lichten.

Door een proefrit te maken, krijg je een⁢ beter beeld van de staat van de auto en of het de juiste⁢ aankoop voor‌ je is.

auto kopen inspecteren

Onderzoek ⁢de onderhoudshistorie van de auto

Voordat je overgaat tot de‌ aankoop van een tweedehands auto, is het belangrijk om ⁣de onderhoudshistorie van het voertuig te controleren. Dit geeft je‌ inzicht in hoe de vorige eigenaren met de auto zijn omgegaan en of er grote reparaties zijn uitgevoerd die van⁤ invloed kunnen zijn⁤ op de betrouwbaarheid en veiligheid van de auto. ‌Vraag de verkoper ‍naar het onderhoudsboekje en ⁢controleer of alle onderhoudsbeurten volgens schema zijn uitgevoerd. ‌

Let ook op de volgende punten bij het controleren van de onderhoudshistorie:

 • Distributieriem: ‌ Controleer wanneer‍ deze voor het laatst is vervangen.​ Dit is ‌een kostbare reparatie‌ en een distributieriem ‌die ⁢aan vervanging toe is, kan grote motorschade veroorzaken. Controleer of de auto een ketting of distributieriem heeft.
 • Airco: Heeft de auto een airco en​ is deze regelmatig onderhouden en bijgevuld? Een defecte airco ⁣kan ⁢dure reparaties met zich meebrengen.
 • Banden: Controleer de profieldiepte ⁤en de algemene staat van de banden. Slechte banden kunnen de veiligheid ‍van de auto beïnvloeden en zullen op korte termijn vervangen moeten worden.
 • Olie: Wanneer is de laatste olie verversing geweest? Vuile of oude olie kan wijzen op slecht onderhoud en ‌mogelijk motorschade veroorzaken.

Controleer de kilometerstand en het bouwjaar

Het is belangrijk om goed te letten op de ⁢ kilometerstand en het bouwjaar ‍ van de auto die je op het oog hebt. Een auto met een lage kilometerstand en een recent bouwjaar kan een goede koop zijn, maar ‌let op dat ‍de⁣ kilometerstand realistisch is voor de leeftijd van de auto. Een auto ⁣van 10 jaar⁣ oud met slechts 30.000 km op de teller kan vragen oproepen. Het⁣ is mogelijk dat de kilometerstand is teruggedraaid.

Controleer daarom altijd de ⁣ onderhoudshistorie van de auto. Vraag om het onderhoudsboekje en controleer of de kilometerstanden⁣ overeenkomen‍ met de APK-keuringen en onderhoudsbeurten. Het is ook verstandig om een nap-check te doen, waarmee je de kilometerstand kunt controleren. Hieronder vind je een tabel met aandachtspunten bij het controleren van de kilometerstand en het bouwjaar:

Aandachtspunt Waarom belangrijk
Realistische kilometerstand Te lage kilometerstand kan ​duiden op fraude
Overeenkomende onderhoudshistorie Zorgt voor betrouwbare kilometerstand
NAP-check Officiële controle op kilometerstand
Recent ⁢bouwjaar Kan ‌duiden⁣ op minder slijtage en mankementen

Let op de garantie en de verzekering

Wanneer je een tweedehands auto koopt, is het belangrijk om te controleren of⁣ er nog garantie ‍op de auto ⁤zit en wat deze garantie precies inhoudt. Sommige auto’s worden verkocht met een resterende fabrieksgarantie, terwijl andere auto’s verkocht ​worden met een garantie van de verkoper zelf. Controleer altijd goed de voorwaarden van de garantie, zoals ‍de looptijd en wat er precies onder valt. Denk hierbij aan onderdelen die onder de garantie vallen, maar ook aan ⁢eventuele uitsluitingen.

Verzekering ⁤is ook een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij de aankoop van⁢ een tweedehands auto. Controleer of de auto verzekerd is en of de verzekering overdraagbaar is op de nieuwe eigenaar. Zo niet, dan moet je zelf ​een nieuwe verzekering afsluiten. Vergelijk verschillende ‌verzekeringen op basis van dekking en kosten om de beste keuze⁤ voor jouw situatie te maken.‍ Hieronder staat een lijst met punten om op te letten bij​ het kiezen van een verzekering:

 • De ‌hoogte van de premie
 • Het eigen risico
 • Welke schades zijn gedekt
 • Eventuele aanvullende dekkingen

Het is ook verstandig om te informeren naar de schadevrije jaren en hoe deze van invloed zijn op de premie. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan na ⁣de aankoop van je ​tweedehands auto.

auto kopen van iemand

Hoe onderhandel je over de prijs van een tweedehands auto

Als je een tweedehands auto gaat kopen, is het onderhandelen over de prijs een belangrijk onderdeel van het proces. Het⁣ is niet altijd makkelijk, maar met de juiste voorbereiding en tactiek kun je een goede deal sluiten. Hier zijn enkele tips om je te helpen onderhandelen als een pro:

1. Doe je huiswerk
Voordat je gaat onderhandelen, is het belangrijk ⁣om te weten wat ​de auto die je wilt kopen waard is. Doe onderzoek naar ⁢de marktwaarde van het model, de ⁢kilometerstand, het bouwjaar en de staat van de auto. ⁣Zoek ‌ook⁢ uit wat vergelijkbare auto’s in de omgeving worden verkocht. Dit geeft​ je een goed startpunt⁢ voor‍ de onderhandelingen.

 • Zoek de waarde van de‍ auto⁣ op via online tools zoals ANWB‍ Koerslijst of Autotrack.
 • Bekijk advertenties van vergelijkbare auto’s⁤ om een idee te krijgen‍ van⁢ de vraagprijs.
 • Let op de‍ staat van de auto en eventuele gebreken die de prijs kunnen beïnvloeden.

2. Begin‍ met een redelijk bod
Als je eenmaal weet wat de auto​ waard is, kun je een openingsbod uitbrengen. Begin niet te laag, want ⁢dan kan de verkoper je niet serieus nemen. Maar⁣ begin ook niet te hoog, want dan heb je ⁤geen ruimte om te onderhandelen. Een goed openingsbod is meestal iets onder de vraagprijs, maar wel⁣ binnen een‍ redelijke ​marge.

 • Bied niet te ‍laag, maar ook niet te ​hoog
 • Gebruik je onderzoek naar de marktwaarde als basis voor je bod
 • Wees bereid om te onderhandelen ⁤en geef niet meteen je maximale bod
Auto model Bouwjaar Kilometerstand Vraagprijs Jouw bod
Volkswagen Golf 2015 50.000 km €15.000 €14.000
Renault Clio 2017 30.000 ‍km €12.000 €11.000

Onthoud dat onderhandelen een tweerichtingsverkeer is, dus wees bereid om te luisteren naar de verkoper en kom indien nodig iets tegemoet. Met een‍ beetje geduld en vastberadenheid kun je de⁤ tweedehands auto ‍van je dromen krijgen voor een​ prijs ⁤die bij je budget past.

Tips ⁣voor het vermijden van oplichting bij ⁣het kopen van een auto

Als u op zoek ⁢bent naar een tweedehands auto, is het belangrijk om waakzaam te⁤ zijn voor oplichting. Er zijn een aantal tips die u kunnen helpen om een veilige aankoop te doen ‍en te voorkomen dat u ⁣het slachtoffer⁢ wordt​ van fraude.

 • Onderzoek de ‌verkoper: Controleer of de verkoper betrouwbaar is door recensies te lezen en te kijken of het bedrijf is geregistreerd bij de Kamer van⁤ Koophandel.
 • Inspecteer‍ de auto grondig: Laat de auto nakijken door ⁤een onafhankelijke monteur voordat u tot aankoop overgaat. Let op ​tekenen van schade of slijtage die niet overeenkomen met ⁢de kilometerstand.
 • Controleer de documentatie: Zorg ervoor dat u⁢ alle benodigde documenten krijgt, ​zoals het kentekenbewijs en de onderhoudshistorie.

Een auto kopen bij een dealer brengt minder risico met zich mee dan via Marktplaats bijvoorbeeld.

Document Waarom belangrijk?
Kentekenbewijs Om de auto op⁤ uw naam te kunnen zetten
Onderhoudshistorie Om inzicht te krijgen in de staat van de auto

Vergeet ⁣ook niet om een proefrit‍ te maken en te controleren of de auto​ naar behoren functioneert. Wees ten slotte voorzichtig met het overmaken van grote bedragen voordat je zekerheid hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *